In timp ce Statele Unite, Japonia si Europa s-au adancit in cea mai grava recesiune din ultimii 30 de ani, China a aratat o forta de a reveni pe care putini i-ar fi ghicit-o acum cateva luni.
Desi prabusirea exporturilor a diminuat semnificativ cresterea, pe fondul programului de sprijin financiar in valoare de 586 de miliarde de dolari - aproximativ 13% din produsul intern brut - pe o perioada de trei ani, China a reusit sa iasa din criza.
In al doilea trimestru, economia s-a majorat cu 7,9 procente, iar, pana la sfarsitul anului, analistii estimeaza o crestere de 8%. Chinezii au continuat sa cheltuie bani intr-un ritm sustinut, iar astfel s-a stimulat si productia locala.
In luna aprilie, vanzarile de automobile au atins un nivel record, datorita primelor de casare oferite pentru masinile de mici dimensiuni. Pe intreg anul, vanzarile le vor depasi pe cele din Statele Unite.
De asemenea, vanzarile retail, in general, se vor majora cu 16 procente in acest an.
Statele Unite, pana acum lider incontestabil al economiei mondiale, se regasesc in mijlocul unei schimbari majore in politica economica, de la o forma de capitalism foarte liberal la un control guvernamental mai accentuat. Nimeni nu poate spune cu siguranta daca este o miscare inteleapta, iscandu-se dezbateri aprinse pe aceasta tema.
In China, insa, nu exista indoieli. Guvernul a reactionat foarte prompt la criza, iar economia a raspuns corespunzator.
Datorita acestui lucru, pentru corporatiile internationale, China nu mai reprezinta viitorul, ci prezentul. Din cele mai mari zece economii la nivel mondial, doar cea chineza este in crestere si ar putea depasi Japonia, in curand, devenind cea de-a doua economie, dupa SUA.
Bursa din Shanghai a crescut cu 80 de procente, in acest an, cel mai bun rezultat dintre toate piet