Economia americană a ieşit din recesiune, cea europeană se va înviora anul viitor, iar pieţele emergente cresc.
Recesiunea s-a terminat!, spune Mark Mobius, omul care conduce cu mână sigură afacerile Templeton Asset Management, unul dintre cei mai influenţi şi respectaţi investitori din lume.
Mobius nu citeşte într-un glob de cristal, el stăpâneşte analiza financiară la nivel de artă. Conduce de aproape un sfert de veac afacerile de gestionare de fonduri mutuale ale unei respectate firme financiare americane, Franklin Templeton. Gestionează cu o mână sigură un portofoliu total de 25 miliarde de dolari, pe care se gândeşte să-l dubleze în viitorul apropiat. Doctoratul în economie şi l-a dat la Massachusetts Institute of Technology, o respectabilă şcoală de genii, iar mâna şi-a exersat-o pe pieţele asiatice, unde a rezistat crizei financiare de la finalul anilor 90. Mobius a mizat şi contează în continuare pe pieţele emergente.
În ciuda atitudinii prudente a autorităţilor de la Washington, care vorbesc de posibilitatea ieşirii din recesiune, Mobius este tranşant. Stimulentele financiare injectate în piaţă încep să dea roade. Pieţele financiare ale lumii şi-au revenit, au depăşit criza şi de obicei bursele descriu ceea ce se va întâmpla în economie peste un an. Statisticile macroeconomice descriu situaţia printr-o oglindă retrovizoare, deoarece spun ce s a întâmplat deja, spune Mobius. Mişcările burselor nu sunt singurele argumente că recesiunea s-a terminat în SUA, locul de debut al crizei globale, observă Mobius. Datele financiare privind consumul de bunuri de folosinţă îndelungată sunt încurajatoare, iar ultimul raport al Federal Reserves, sistemul american de bănci centrale, sugerează că economia a început să se stabilizeze, şi-a întrerupt declinul. Europa îşi va reveni din recesiune anul viitor. Pieţele emergente mari, China, India au evi