Piata mobilierului de birou, care a rulat anul trecut afaceri de peste 80 de milioane de euro, a scazut cu pana la 50% in primele sase luni ale anului, potrivit estimarilor lansate de jucatorii din piata. Astfel, industria mobilierului de birou se inscrie in seria domeniilor puternic afectate de conditiile economice, aflandu-se in stransa legatura cu declinul puternic din real estate.
"Daca anul trecut piata era estimata la 80-100 mil. euro, anul acesta estimam o scadere de pana la 40-60 mil. euro, aproape de nivelul din 2005", sustine Horatiu Didea, directorul comercial al companiei importatoare de mobilier de birou Corporate Office Solutions (COS).
Importatorul a raportat in prima jumatate a acestui an vanzari sub estimari, in scadere cu pana la 5% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la un volum de vanzari de 6,8 mil. euro. Compania estima initial vanzari de opt mil. euro in primele sase luni din 2009.
Rectificari de bugete
"Ne-am rectificat targetul pentru anul acesta de la 17 mil. euro la 15 mil. euro, ceea ce reprezinta egalarea cifrei de afaceri din 2008", a precizat Didea.
Piata de amenajari de birouri a fost afectata din cauza decalarilor sau anularilor pentru livrarile de cladiri de birouri, dar si din cauza cererilor reduse din partea companiilor care amana sau refuza sa-si relocheze sau sa-si reamenajeze sediul.
"Si comportamentul de purchasing al companiilor s-a schimbat in sensul reducerii de costuri fie prin renuntarea la cumparare (si refolosirea mobilierului vechi), fie prin alegerea unor solutii mai ieftine. Rezultatul: cifra de afaceri a scazut, chiar daca rata de succes a crescut", a mai spus Didea. El a mai precizat ca piata de servicii, lucrari de amenajare si servicii logistice a fost mai putin afectata decat industria mobilierului de birou.
Pana in acest an, mobilierul de birou repre