Boc şi-a încălcat promisiunea de a concedia 20% din personalul demnitarilor, deoarece aceştia taie posturile numai pe hârtie. Sursa: Vlad Stănescu
Una spune premierul şi alta fac miniştrii. Acum aproape trei săptămâni, Emil Boc declara că „vom avea cu 20% mai puţini oameni în cabinetele demnitarilor începând cu 1 august”. Acest lucru nu s-a întâmplat însă în cea mai mare parte din cazuri. Motivul este că, intenţionat sau nu, cele mai multe dintre ministere nu au făcut diferenţa între a reduce numărul de angajaţi şi a diminua numărul de posturi aprobate.
Rezultatul este că angajaţii la cabinetele miniştrilor, secretarilor de stat şi directorilor de agenţii îşi vor vedea în continuare de treburi, cu câteva excepţii. Astfel, Boc a câştigat capital de imagine la acel moment, iar angajaţii ministerelor îşi vor păstra în continuare joburile, şi toată lumea este mulţumită.
Ameninţarea premierului
„La nivelul întregii ţări, avem următoarea situaţie: la nivel central există 800 de posturi bugetate pentru cei care fac parte din cabinetul demnitarilor. Mă refer la cabinetul miniştrilor, secretarului de stat sau al şefilor de agenţii. La nivel local există 1.283 de posturi pentru cabinetul demnitarului. Adică, pentru preşedintele consiliului judeţean, primarii de oraşe, municipii sau municipiul reşedinţă de judeţ, şi evident, cabinetul prefectului”, făcea premierul un bilanţ, pe 15 iulie. El susţinea că, după o reducere de 20%, în administraţie vor lucra cu 417 mai puţine persoane. Boc i-a ameninţat pe miniştrii care nu îi vor îndeplini cerinţa că „vor pleca acasă şi se vor ocupa de alte treburi”.
Unde se fac disponibilizări
EVZ a centralizat informaţiile transmise de 14 ministere şi de cabinetul primului-ministru, din care a rezultat că numai cinci dintre instituţii intenţionează să se despartă de câ