Valul reducerilor de dobanzi la depozitele in lei din ultima luna a coborat ratele pe palierul de o singura cifra, fata de niveluri de 13%-14% pe an pe care bancherii inca le plateau in iunie in goana dupa clienti.
Se incheie astfel o perioada de sase luni in care banci mari si mici au intrat intr-un razboi al ofertelor de dobanzi la depozite, si la lei, si la euro, de teama de a nu ramane fara lichiditati in conditiile in care posibilitatile de finantare de pe piata interbancara devenisera foarte restranse. In primele luni ale anului, dobanzile negociate urcau si la peste 20% pe an la lei, in timp ce la euro se platea 7 - 8% pe an, unii bancheri licitand practic pentru banii clientilor.
Ajustarea a venit lent si doar dupa ce Banca Nationala a inceput sa injecteze miliarde de lei pe piata prin imprumuturi de refinantare pentru a se asigura ca bancile au suficiente lichiditati la dispozitie. In ultima luna, pe piata monetara dobanzile s-au apropiat foarte mult de rata de politica monetara, asteptata sa scada astazi la 8,5% pe an.
Cel mai puternic semnal a venit la sfarsitul saptamanii trecute de la BCR, liderul pietei, care a coborat ratele platite la depozitele in lei in medie cu un punct procentual, pana la niveluri de 8 - 9% pe an. In iunie, banca avea inca in oferta depozite cu dobanzi de 14% pe an. Anunturi de ajustare de dobanzi vin acum in fiecare zi de la banci, doar pasul de scadere fiind diferit. Banca Romaneasca a anuntat ieri o reducere a dobanzilor la lei cu trei sferturi de punct. Acum, dobanzile se situeaza intre 9,25% si 10,75% pe an.
Bancherii au ajuns in situtia in care considera ca au atras suficiente lichiditati si constata chiar ca nu au unde sa le plaseze, in conditiile in care cererea de credite din mediul privat ramane firava, iar numarul clientilor cu o stare financiara convingatoare este tot mai mic. Statul este acum