Astăzi, totul este negociabil, inclusiv închirierea unor deţinuţi. Sursa: Petronel Tudor
Penitenciarul Bucureşti Jilava oferă spre închiriere forţă de muncă şi spaţii pentru producţie, pe perioade de timp de una sau 12 luni. Avantajele pentru firmele care apelează la aceste servicii nu sunt de neglijat, mai ales într-o perioadă de criză. În primul rând, patronul nu trebuie să plătească niciun ban la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate sau fondul de şomaj.
Practic, patronul care doreşte să închirieze deţinuţi face o solicitare telefonică sau scrisă administraţiei Penitenciarului. După aceea, se stabileşte o întâlnire între şefii firmei şi reprezentanţii instituţiei, în cadrul căreia se vor negocia termenii contractuali, după cum a explicat pentru evz.ro purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, inspectorul principal Cristian Micu.
Negocierea tarifelor se face în funcţie de complexitatea lucrărilor efectuate. Practic, firma nu semnează contracte de muncă cu deţinuţii, ci încheiere un contract de prestări servicii cu Penitenciarul.
185% din salariul minim
În prezent, Penitenciarul Jilava are încheiate contracte conform cărora beneficiarii plătesc 155% sau chiar 185% din salariul minim pe economie. De fapt, deţinuţii primesc 30% din banii daţi de firme, restul sumei reprezentând venituri la bugetul de stat, a mai spus inspectorul principal Cristian Micu.
Astfel, deţinuţii pot primi între 240 şi 260 de lei pe lună. Cei mai mulţi bani îi iau cei care cunosc o meserie şi care sunt dispuşi să muncească şi în weekend. Totuşi, nimeni nu are voie să lucreze mai mult de 50 de ore pe săptămână, deoarece legea îi obligă la o zi de repaus.
Zilele lucrate sunt un fel de monedă de schimb pentru zilele de detenţie pe care un puşcăriaş le mai are de executat, nu