Gazele stomacale se formeaza in tractul intestinal, iar eliberarea lor se produce adesea impreuna cu dureri stomacale. Alimentele consumate, respiratia necorespunzatoare si lipsa exercitiului fizic sunt principalele cauze ale producerii lor.
Gazele apar dupa orice masa, din cauza acumularii acizilor stomacali, care fie sunt absorbiti, fie eliberati in acest fel. Fermentarea alimentelor este cauza principala a mirosului gazelor stomacale in exces, flatulenta in termeni medicali, potrivit howstuffworks.com.
Stresul este si el un factor favorizant. Tractul intestinal este foarte sensibil la starile de anxietate, tensiune si depresie. In aceste momente, muschii din zona stomacala se contracta, iar digestia devine dificila.
Controlul gazelor stomacale in exces semnifica de fapt o digestie corespunzatoare. Tocmai de aceea exercitiile fizice elibereaza tensiunile musculare, fiind o buna modalitate de a evita suparatoarele gaze.
Respiratia incorenta este si ea o cauza in aparitia flatulentei, la fel si mestecatul gumei cu gura deschisa. Medicii recomanda mesele la ore regulate, nu foarte consistente, la masa in bucatarie si nu la televizor, precum si un ritm scazut al respiratiei.
Astfel, aerul inspirat va fi intr-o cantitate corespunzatoare evitarii gazelor in exces.
Dieta
Chimenul si uleiul din chimenul negru sunt recomandate pentru o dieta usoara. Legumele nefierte, consumate proaspete, produc mai multe gaze decat cele care sunt lasate sa clocoteasca la foc mic pret de cateva ore.
Pentru a scapa inteligent de problema gazelor in exces, suparatoare si urat mirositoare, alcatuieste-ti o lista a tuturor alimentelor care te baloneaza si nu-ti asigura o digestie corespunzatoare.
In dreptul lor, noteaza alte alimente cu care le poti inlocui, si doar in cateva zile vei avea