Românii sunt cei mai muncitori europeni. Cel puţin aşa arată un studiu care a monitorizat orele petrecute de angajaţi la serviciu. Orele suplimentare „bifate“ la birou nu înseamnă neapărat o productivitate crescută. În plus, puţin angajatori le plătesc. Citiţi şi:
adevarul.es- Românii din Spania scot bani frumoşi din orele suplimentare Salariul minim ar putea creşte din 2010Viaţă de român la limita sărăcieiRomânii din Peninsulă muncesc pe rupte
Peste 41 de ore a stat, în medie, un angajat român la serviciu, într-o săptămână din ultima parte a anului trecut. Mult peste media europeană - 40,4 ore/săptămână - , statistica plasându-ne în topul europenilor „muncitori“.
Şi în privinţa numărului de ore de muncă anuale negociate cu angajatorul stăm foarte bine: 1.840, după cum arată o cercetare realizată de Eurofound (Agenţia Europeană pentru Ameliorarea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă - Dublin).
Aceste cifre, confirmate de specialiştii în resurse umane, nu indică neapărat că românii sunt şi foarte eficienţi. „Nu ştim dacă în cazul românilor numărul mare de ore petrecute la birou înseamnă şi o productivitate mare“, spune Iuliana Badea, sales manager în cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. În plus, nu toate firmele plătesc orele suplimentare lucrate de angajaţi.
„În fabricile în care se munceşte în ture, orele suplimentare sunt pontate. Totuşi, sunt foarte puţine cazuri în care angajaţii de birou care stau peste program primesc echivalentul în bani al orelor suplimentare lucrate“, mai spun specialiştii în resurse umane, adăugând că nici plata forţei de muncă nu este comparabilă cu aceea din ţările vestice.
Program scurtat
Dacă în statele-nou intrate în Uniunea Europeană se munceşte cel mai mult, francezii şi germanii au timp liber din plin. Francezii muncesc doar 38,4 ore pe săpt