Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Neagră, la 20 de kilometri adâncime, localizat la 38 de kilometri sud de Mangalia.
1 /.
Seismul, care a avut loc în jurul orei 10:50, a fost resimţit şi în Bucureşti, cu o magnitudine de 3-4 grade. Directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, a confirmat, exclusiv pentru evz.ro, faptul că pe falia Şabla, situată în sudul oraşului Mangalia, a avut loc un seism de suprafaţă, cu intensitatea de 5,6 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 20 de kilometri.
Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la 61 de kilometri est de Varna, la 24 de kilometri est de Kavarna şi la 20 de kilometri sud de Şabla.
"Zona Cap Şabla este considerată o zonă activă, un cutremur de peste 7 grade a avut loc aici în 1901. Cutremurele de suprafaţă dau replici cu intensitate, de regulă, mai mică decât şocul principal. O să putem evalua acest cutremur în câteva ore, după ce vom vedea cum evoluează activitatea seismică în zonă. Abia atunci vom şti dacă acest cutremur a fost şocul principal sau un preşoc. Nu este exclus ca un cutremur de suprafaţă să fie urmat de un şoc seismic cu intensitate mai mare decât cel iniţial. Însă, nu cred că este cazul acum", a afirmat Mircea Radulian.
Directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului a mai spus că acest cutremur nu influenţează activitatea seismică din Vrancea.
Inginerul seismolog, Traian Moldoveanu, a afirmat că în zona epicentrului seismul s-a simţit cu o intensitate de 6 grade pe scara Richter. "În Bucureşti a fost simţit mai ales în clădirile înalte, iar în Dobrogea, mai ales în casele mici", a precizat Moldoveanu.
Pe 20 iunie, un seism cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter a avut loc în apropier