Sosirile şi înnoptările în unităţile interne de cazare au scăzut, în primele şase luni, cu peste 14,4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2008.În ciuda investiţiilor Ministerului Turismului în promovarea destinaţiilor de vacanţă din România, numărul turiştilor s-a micşorat vizibil în acest an. Industria ospitalităţii din România a cunoscut un regres de peste 14% în primele şase luni ale anului, ca urmare a crizei financiare care i-a făcut pe turişti să călătorească mult mai puţin.
Astfel, sosirile şi înnoptările în unităţile de cazare au scăzut, în primele şase luni ale anului, cu 14,4%, respectiv 17,7% faţă de perioada similară a anului trecut, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Nici în luna iunie, când a început sezonul estival, turiştii nu au dat năvală în staţiunile din România, numărul de sosiri şi de înnoptări scăzând cu 12,9%, respectiv 11,1%. Totodată, gradul de ocupare în luna iunie în structurile de cazare din ţara noastră a fost de doar 31,2%, în scădere cu cinci puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2008.
Pe litoral s-a înregistrat până la jumătatea lunii iulie un grad de ocupare de doar 55%, în scădere cu zece puncte procentuale faţă de anul trecut, iar la munte, numărul locurilor de cazare goale a crescut cu 25%, spun operatorii din turism.
„Litoralul merge pentru că este o destinaţie specifică sezonului estival. La munte, însă, situaţia este destul de slabă în acest an“, spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
De aceeaşi părere este şi Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale a Turismului Românesc (FPTR), care afirmă că, în ciuda faptului că hotelierii nu au recurs la scumpiri în acest sezon, turiştii ocolesc zonele montane. „Lucrurile nu merg bine în nicio staţiune. Sunt unele, totuşi, c