Şeful Resurselor din cadrul Forţelor Navale, contraamiralul Dan Popescu, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că restricţiile bugetare pun în pericol viaţa echipajelor care activează pe nave cu un grad ridicat de uzură, a căror întreţinere este imposibilă în lipsa banilor. Sursa: Stefan Ciocan
1 /.
"Începând de la mentenanţă, operare, instrucţie efectivă şi înzestrare, toate aceste capitole au fost afectate. Ceea ce ne afectează foarte mult este bugetul alocat mentenanţei, pentru că sunt echipamente cu grad foarte ridicat de periculozitate care necesită verificări periodice, care nu pot fi excluse, astfel încât platformele de luptă să poată fi utilizate în condiţii de siguranţă şi cu succes.
Nu putem să trimitem în misiune pe mare nave a căror perioadă de andocare este depăşită, deci au un nivel ridicat de mentenanţă al corpului depăşit. Nu putem să mai trimitem pe mare nave al căror corp este afectat de gradul înaintat de uzură sau nave a căror resursă de viaţă se apropie de expirare şi să punem în pericol astfel viaţa echipajului, cât şi misiunile în sine", a declarat Dan Popescu, care a adăugat că unul din efectele lipsei de fonduri este reducerea numărului orelor de pregătire a personalului.
Flota României are două fregate, corvete, o vedetă torpiloare, o navă logistică, un dragor maritim, o navă pentru cercetări maritime, remorcher maritim de salvare, o navă de cercetări oceanice, o navă rapidă de scafandri, monitor fluviali şi vedete de patrulare fluvială. Contraamiralul Popescu a precizat că nu se poate pune problema reducerii de personal, în condiţiile în care cifra de personal este mult sub limita necesarului.