Operatorii de telefonie mobila din Romania vor taxa in continuare primul minut de convorbire intreg, indiferent de numarul de secunde vorbite, chiar daca de la 1 iulie anul acesta convorbirile pe mobil peste granita sunt taxate incepand cu primele 30 de secunde la apelare si dupa prima secunda la primirea unui apel.
"Operatorii nu vor renunta la aceasta practica pentru ca vor sa-si amortizeze costurile de initiere a apelului si pentru ca nu exista reglementari care sa le interzica acest lucru", explica ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). La nivelul UE, Comisia Europeana le-a impus din luna iulie operatorilor de profil sa reduca la jumatate acest minut inclus automat pe factura de plata, insa doar pentru roaming.
De ce nu se renunta insa nici la cele 30 de secunde platite automat de clienti la inceputul fiecarui apel?
Reprezentantii ANCOM spun ca taxarea automata a primului minut, chiar si pentru convorbiri de cateva secunde, acopera costurile de initiere a pelului."Initierea si conectarea apelurilor telefonice (adica realizarea conexiunii intre postul telefonic apelant si postul telefonic apelat) presupun anumite cheltuieli pentru operatori, separat de cheltuielile legate de mentinerea circuitului pe durata convorbirii", explica reprezentantii ANCOM. Ei spun ca din acest motiv chiar si bip-urile ii costa pe operatorii de telefonie mobila.
Toti cei patru jucatori din piata telefoniei mobile, Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil (Zapp) utilizeaza tarifarea la secunda dupa primul minut de convorbire, deci chiar si o convorbire de 10 secunde este tarifata ca fiind de un minut. Nu sunt date privind profiturile operatorilor din acest tip de taxare.
La inceput, operatorii tarifau chiar si dupa primul minut tot in numar intregi de minute, dar au renuntat dupa ce unul dintre acestia a introdus taxar