Actul normativ trebuia adoptat la 31 octombrie, însă reprezentanţii FMI au recomandat sindicatelor, la cererea Executivului, o amânare a termenului.Actualul pachet legislativ al salarizării în sistemul bugetar nu corespunde realităţilor macroeconomice ale României, potrivit unor surse guvernamentale. Ieri, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au propus sindicatelor o amânare a termenului pentru adoptarea legii unice. Unul dintre motive spune că trebuie făcute simulări ale sistemului salarial aflat în discuţie, care să arate impactul măsurii asupra bugetului de stat.
„Ei preferă să renunţe la termenul din octombrie, pentru că nu s-a primit, încă, o evaluare a impactului acestei legi“, a declarat, pentru „Adevărul“, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Mai mult, pachetul legislativ - ce numără în jur de 700 de pagini - nu reuşeşte să reflecte pe deplin transparenţa în sistemul public şi nici echitatea între posturile similare din diferite instituţii ale statului. Hossu a precizat că noul termen de adoptare a legii ar putea fi spre sfârşitul lunii decembrie.
„Este regretabil că nu s-a făcut o evaluare. Probabil că vor prelungi termenul spre sfârşitul anului“, a adăugat liderul sindical.
Ping-pong cu o lege
Ministerul de Finanţe spune că proiectul legii unice a salarizării se află la Ministerul Muncii, dar instituţia din urmă transmite că nu a primit nimic.
Finanţele trebuiau să facă o evaluare a conţinutului actului normativ. Surse din minister declarau săptămâna trecută, pentru „Adevărul“, că ce a ajuns pe masa instituţiei nu poate fi adoptat, fiindcă nu are niciun corespondent în datele macroeconomice actuale.
Ieri, secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, a declarat, pentru „Adevărul“, că legea a fost trimisă la Ministerul Muncii. „