Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova a inaugurat astăzi un laborator care permite determinarea SAR, adică a ratei specifice de absorbţie a radiaţiilor produse de telefoanele mobile, calculată în waţi pe kilogram. Sursa: Gabriela Zanfir „Valoara maximă a acestui indicator pentru fiecare telefon mobil trebuie să fie de 2 w/kg de corp uman. Majoritatea telefoanelor mobile au valori mai mici. Dar un control exact certifică acest lucru şi utilizatorii pot vedea dacă au fost sau nu induşi în eroare de cei care au produs telefoanele mobile”, a explicat coordonatorul proiectului, prof. ing. dr. Andrei Marinescu. Acesta a mai spus că scopul laboratorului nu e să stabilească impactul undelor electromagnetice asupra organismului uman, ci o corectă măsurare a SAR.
Laboratorul a fost realizat în perioada 2007-2009, în cadrul proiectului SAREMF, finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în cadrul programului CAPACITATI.
„Noi ţintim o corectă măsurare a SAR, care, în cele din urmă, este o nocivitate şi despre care se ştie că are efecte asupra corpului uman. Dacă cineva simte că are o tulburare care ar putea fi cauzată de telefon, poate să vină aici, să măsoare rata de absorbţie a radiaţiilor emise de telefonul său şi apoi, dacă este cazul, să facă o reclamaţie. Avem unicul laborator din ţară care poate să facă acest lucru”, a mai spus Marinescu.
Tarife de 200 de euro
Centrul de testare va fi deschis tuturor celor care doresc să măsoare valoarea undelor electromagnetice produse de aparatele mobile. Preţul unei testări încă nu a fost stabilit, însă acesta va fi în jurul valorii de 200 de euro, calculată diferit pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice.
Specialiştii ICMET au în portofoliu şi un laborator care măsoară canti