Egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei ar putea aduce pensii mai mari acestora din urmă. O spune la RFI consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Şeitan. Autorităţile pregătesc un proiect prin care şi bărbaţii şi femeile se vor retrage din câmpul muncii la vârsta de 65 de ani. O salariată iese la pensie în prezent la 60 de ani.
Egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei ar putea aduce pensii mai mari acestora din urmă. O spune la RFI consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Şeitan.
Autorităţile pregătesc un proiect prin care şi bărbaţii şi femeile se vor retrage din câmpul muncii la vârsta de 65 de ani. O salariată iese la pensie în prezent la 60 de ani.
Măsura ar avantaja atât sistemul de pensii, cât şi pe beneficiarii acestuia, precizează Mihai Şeitan (audio).
"Mărind vârsta de pensionare, categoric că şi durata contribuţiei creşte, sumele cu care se contribuie sunt mai mari, ca atare pensiile vor fi mai mari pentru persoanele în aceste situaţii, în timp, evident. Pe de altă parte, aceste persoane, multiplicând veniturile sistemului de pensii prin apariţia mai multor contribuabili - mă refer nu numai la femei, mă refer şi la multe alte categorii, care în prezent nu sunt contribuabile în România la sistemul de pensii publice - ar conduce la o îmbunătăţire a sustenabilităţii financiare a acestui sistem obligatoriu a se crea, pentru că în alt mod, presiunea acestui sistem de bugetul de stat, pe alte tipuri de taxe şi impozite va deveni din ce în ce mai mare, la extremă putând fi chiar imposibil de susţinut", precizează consilierul premierului Emil Boc.
Speranţa de viaţă în România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. La bărbaţi e de 68 de ani, iar la femei, de 75. Întrebat de RFI dacă nu e puţin cinic să profiţi de pensie doar trei ani, Mihai Şeitan spune că situaţia stă altfel