Evenimentele din ultimul timp, de la Spiru Haret si de la alte universitati de stat sau private, demonstreaza ceeace EDU CER a sustinut de multa vreme.
Orice activitate in care statul are monopol esueaza invariabil in coruptie si trafic de influenta. Aceasta este explicatia scaparii de sub orice control a invatamantului superior din Romania.
Recomandarea EN 45013 a Uniunii Europene spune ca evaluarea serviciilor trebuie sa fie de terta parte, adica nu la furnizor, nu la beneficiar. Ori statul, ministerul educatiei, reprezinta furnizorul principal de servicii educationale si nu este credibila evaluarea pe care si-o face singur.
Mai mult, in celelalte tari din Uniunea Europeana exista mai multe agentii de evaluare independente iar profesionalismul, credibilitatea, notorietatea in piata agentiilor de evaluare constituie criteriile pentru obtinerea contractelor de evaluare.
Universitati neacreditate
ARACIS, agentia creata de stat pentru autorizarea si acreditarea institutiilor de invatamant superior a dovedit in acest an incompetenta, daca nu chiar complicitate cu managerii universitatilor in care functioneaza programe de studii neacreditate.
Recenta lista prezentata de ARACIS cu programe de studii neacreditate la universitati de stat sau private a fost contestata chiar de d-na ministru Andronescu, ca fiind inexacta.
Daca principalul "jandarm" al invatamantului superior nu stie ce se intampla in propria ograda, orice discutie despre capacitatea acestei institutii de a gestiona autorizarea si acreditarea, nemaivorbind de evaluarea periodica a calitatii educatiei devine ilara.
Cum a fost posibil ca ministerul sa elibereze diplome cu antetul si timbrul sec ale ministerului pentru absolventi ai unor programe neautorizate este iarasi o intrebare care asteapta raspuns.
De