Un stat care percepe vinietă, aşa cum este România, poate aplica taxe pentru utilizarea de drumuri şi poduri, a comunicat Serviciul de presă al Comisiei Europene (CE), citat de Mediafax."Aquis-ul comunitar în materie de taxe de drumuri - respectiv directiva 99/62 - nu poate împiedica un stat care percepe vinietă (între care şi România) să aplice taxe pe poduri şi tunele", precizează Serviciul de presă al CE.Sursa citată aminteşte că sumele percepute de un stat membru UE pentru
Un stat care percepe vinietă, aşa cum este România, poate aplica taxe pentru utilizarea de drumuri şi poduri, a comunicat Serviciul de presă al Comisiei Europene (CE), citat de Mediafax.
"Aquis-ul comunitar în materie de taxe de drumuri - respectiv directiva 99/62 - nu poate împiedica un stat care percepe vinietă (între care şi România) să aplice taxe pe poduri şi tunele", precizează Serviciul de presă al CE.
Sursa citată aminteşte că sumele percepute de un stat membru UE pentru utilizarea unei infrastructuri rutiere - pod, tunel, autostradă - nu sunt calificate drept taxe potrivit legislaţiei comunitare, fiind însă considerate "remuneraţie pentru prestarea unui serviciu".
CE nu a primit încă vreo reclamaţie în legătură cu taxa de pod
Pe de altă parte, serviciul de prsă al CE menţionează că nu a fost primită de către Comisie o plângere referitoare la taxa de pod Feteşti-Cernavodă.
"Plângerea nu a ajuns la Comisie. Comisia va analiza în amănunt această plângere atunci când o va primi", a precizat CE.
Federaţia Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT) a anunţat că a trimis o sesizare către Comisia Europeană privitoare la introducerea taxei pentru trecerea podului de la Feteşti. FORT susţine că taxa introdusă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) încalcă tratatul cu Uni