In conditiile in care livrarile de energie au scazut si cu 25%, mentinerea afacerilor la un nivel aproape similar cu cel din primele sase luni ale anului trecut a insemnat un singur lucru: renegocierea in crestere a pretului contractelor.
Singurele doua companii care au reusit sa inregistreze cresteri usoare ale profitului net si ale afacerilor au fost Nuclearelectrica si Hidroelectrica, cei mai ieftini producatori de energie locali.
In total, cele cinci companii care asigura marea parte a productiei de energie din Romania, adica Nuclearelectrica, Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, au inregistrat afaceri cumulate de 3,4 mld. lei (811,6 mil. euro) in primele sase luni ale anului si profituri nete la jumatate fata de primele sase luni din 2008. "Imi este foarte greu sa fac o previziune pentru al doilea semestru al anului. Cine poate sa zica acum ce se va intampla? Singurul lucru pe care putem sa-l facem este sa ne reorganizam cheltuielile exact ca intr-o casa. Vedem ce putem cumpara si ce putem amana pe lista noastra de achizitii", spune Gheorghe Davitoiu, directorul general al CEN Rovinari.
Compania a raportat in primele sase luni o cifra de afaceri de 415 mil. lei (98,1 mil. euro), cu 1,4% mai mica fata de nivelul de 420,7 mil. lei (114,6 mil. euro) din primele sase luni ale anului trecut. Compania a pierdut insa enorm din profit, ajungand la numai 2,1 mil. lei (0,5 mil. euro), de 21 de ori mai putin.
"Am avut cheltuieli foarte mari pentru modernizarea unui grup al unitatii", explica reprezentantul CEN Rovinari, companie care a livrat cu 4% mai putina energie in primul semestru al acestui an fata de anul trecut.
Cresterile vin abia in semestrul doi
CEN Turceni, cea mai mare unitate de productie a energiei din bazinul Olteniei, a inregistrat in primele sase luni un profit net de cinci ori ma