Ion Turcu, administratorul companiei de construcţii Bressan, închiriază vilele sale în regim hotelier, vinde în rate şi concesionează terenul pe care sunt construite imobilele.Cu toate că şi-a pregătit un plan de salvare a businessului, Turcu şi-a revizuit cifra de afaceri pentru anul în curs în scădere cu 25% faţă de estimările iniţiale. Economist de meserie, Ion Turcu a intrat în afaceri în anul 1990, cu o cafenea din centrul oraşului Braşov. Ulterior şi-a extins businessul şi în alte sectoare, precum turism, fabricarea de mase plastice sau producţia de biscuiţi.
În anul 1999, a presimţit că piaţa imobiliară va deveni o adevărată mină de aur, aşa că s-a gândit să investească în acest domeniu. Pentru asta, a pus bazele companiei Bressan, împreună cu un prieten italian, pe numele său Franco Bressan. În această afacere, participaţia braşoveanului este de 20%.
Afaceri în scădere
Alături de partenerul său a pus bazele unui complex rezidenţial format din 51 de vile cu suprafeţe cuprinse între 150 şi 300 de metri pătraţi. Acesta a fost finalizat anul trecut, iar investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 9,5 milioane de euro.
La fel ca şi alţi constructori, Turcu a fost afectat direct de criză, reuşind să vândă doar 16 case. Confruntat cu această problemă, omul de afaceri a trebuit să caute soluţii pentru a putea supravieţui declinului major de pe piaţa imobiliară.
„Criza a reprezentat motorul care m-a determinat să găsesc soluţii pentru a vinde cele 35 de case rămase din ansamblul rezidenţial Stupinii“, spune el.
Una dintre variantele găsite de Turcu este închirierea a zece vile în regim hotelier, la preţuri mai mici decât cele practicate de unităţile de cazare din Braşov. O altă opţiune pe care o are în vedere este ca viitorii clienţi să plătească un avans de 49.000 de euro şi să a