Noua repartizare a fortelor politice din Parlamentul Moldovei confirma fragilitatea situatiei din aceasta tara si creaza neliniste in Ucraina, care este nu numai unul dintre vecinii Moldovei, dar si garant si intermediar in negocierile de reglementare a crizei transnistrene, scrie Nezavisimaia gazeta (NG).
Mai ales dupa ce regimul de la Tiraspol a anuntat ca refuza orice dialog cu actuala coalitie de guvernare. Opozitia ar putea alege presedintele Parlamentului si sa formeze guvernul, lucru pentru care are nevoie de 52 de voturi, cu unul mai putin decat totalul detinut, comparativ cu cele 48 ale comunistilor.
In schimb, opozitia nu va putea alege un nou sef al statului, pentru care are nevoie de 61 de voturi. Va fi, prin urmare, nevoie de un compromis pentru prevenirea prelungirii crizei politice.
Daca noul presedinte nu va fi ales din doua incercari, parlamentul va fi dizolvat.
Merita amintit, scrie NG, ca planurile actualului sef al tarii, Vladimir Voronin, au fost, practic, desfiintate de pozitia liderului Partidului Democrat, Marian Lupu.
Initial, expertii partidului planificasera ca Partidul Democrat sa devina un fel de satelit politic al comunistilor, care sa permita formarea coalitiei de guvernare si alegerea unui nou presedinte. Dar Lupu a exclus aceasta posibilitate, pronuntandu-se in favoarea unei ample coalitii.
In acest context, sunt posibile mai multe scenarii interesante: O coalitie fara comunisti, care desemneaza un prim ministru; in spatele partenerilor, Lupu se intelege cu comunistii in privinta candidatului la presedintie, dar in conditiile impuse de democrati. Se creaza un moment delicat, coalitia putandu-se rupe, eventualitate in care responsabilitatea pentru o noua criza i-ar reveni in exclusivitate.Varianta alternativa - un complot cu liberalii, in speranta ca o parte dintre