Tehnicile chirurgicale, dar şi tratamentele locale pentru îndepărtarea negilor sunt agresive, de aceea nu sunt indicate în cazul celor mici. Fără tratamente specifice, negii (verucile) dispar în aproximativ doi ani. Totuşi, aceştia se transmit uşor de la o persoană la alta şi pot creşte necontrolat în dimensiune. Negii apar din cauza contaminării cu Virusul Papiloma Uman (HPV), ce au ca efect multiplicarea rapidă a celulelor pielii.
Există peste 70 de tulpini neoncogene ale Virusului Papiloma Uman care determină negi localizaţi în diferite zone ale corpului. Contractarea virusului se face prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin atingerea pielii de pe suprafeţe contaminate şi umede.
După contactul iniţial, virusul poate rămâne inactiv, iar simptomele nu sunt vizibile pe moment. Negii îşi fac apariţia în momentele de slăbire a imunităţii organismului.
Transpiraţia favorizează apariţia verucilor
Când pielea este umedă pentru multă vreme, la nivelul ei se produc mici leziuni care favorizează pătrunderea virusului Papiloma şi, deci, apariţia verucilor.
De cele mai multe ori, negii se localizează la nivelul picioarelor (veruci plantare), tocmai pentru că, mai ales în timpul verii, în zona respectivă pielea este umedă din cauza transpiraţiei. Medicii recomandă purtarea papucilor în preajma piscinelor, în interiorul vestiarelor şi chiar în interiorul cabinelor publice de duş, pentru a evita infectarea.
O altă metodă bună de prevenire a infecţiei cu HPV constă în păstrarea regulilor de igienă şi în evitarea folosirii în comun a prosoapelor sau a unor obiecte vestimentare şi de încălţămite care ar putea transmite virusul responsabil cu apariţia negilor.
Virusul persistă în corp
În 50 la sută din cazuri, negii se vindecă de la sine pe parcursul a ap