Racordarea la instalatia de gaze, la electrica si la cea de canalizare ridica mult factura pentru construirea unei case.
Ridicarea unei locuinte presupune, pe langa investitia necesara achizitionarii terenului, si costurile aferente unui proiect, autorizatii, materiale de constructii, manopera, dar si o suma de bani care trebuie alocata racordarii la reteaua de utilitati. Multi prefera, din ratiuni economice, sa realizeze un put de mare adancime si o fosa septica, lucrari care, impreuna, pot costa pana la 4.000 de euro. Se rezolva astfel problema apei si canalizarii, a gazelor si a curentului. Insa proprietarii caselor sunt obligati sa se racordeze la retelele centrale.
"In functie de distanta de la care sunt trase cablurile de curent si conductele de gaze, costurile suportate de proprietari difera. In general, daca vorbim de o strada intreaga sau de un grup compact de case, proprietarii suporta la comun cheltuielile aferente racordarilor", spune Cezar Filip, consultant in constructii si amenajari interioare.
1.500-2.000 de euro pentru racordarea la reteaua electrica
Proprietarul unei case din Branesti, spre exemplu, a platit 1.500 de euro pentru racordarea la reteaua electrica, avand cablul tras, pana la proprietate, printr-un sant de 100 de metri, in timp ce, pentru racordarea la conducta principala de gaze din zona, acesta a scos din buzunar aproximativ 2.000 de euro.
Dosarul necesar racordarii la o sursa de energie electrica, spre exemplu, cuprinde, potrivit reprezentantilor Enel Muntenia Sud: cerere-tip, titlul de proprietate asupra terenului si constructiei, certificat de urbanism, aviz de amplasament, autorizatie de constructie, plan incadrare in teritoriu, plan de situatie si schita de interior.
"Avizarea poate dura luni intregi"
"Desi reprezentantii furnizorilor dau asigurari p