» Conflictele intre distribuitorii de medicamente si Ministerul Sanatatii pe tema datoriilor spitalelor nu impiedica piata farmaceutica locala sa creasca puternic de la un an la altul.
» Faptul ca inghitim din ce in ce mai multe pastile nu ne face insa mai sanatosi ca natie. Durata de viata a romanilor a ajuns printre cele mai scazute din Europa.
Piata farmaceutica locala creste in fiecare an precum Fat-Frumos din poveste, in ciuda conflictelor periodice dintre Ministerul Sanatatii si distribuitorii de medicamente, care se soldeaza cu intreruperea aprovizionarii spitalelor. Totusi, desi consuma din ce in ce mai multe pastile, romanii sunt mai bolnavi ca oricand, iar durata lor medie de viata este printre cele mai scazute din Europa, conform statisticilor UE. In 2008, piata a ajuns la 1,94 miliarde euro, de la circa 500 milioane dolari in 2000, si se asteapta sa se majoreze si in acest an, in ciuda crizei economice. Medicamentele pentru inima si citostaticele reprezinta motoarele cresterii. Cardiovascularele au acaparat circa 20% din piata, in timp ce oncologicele au crescut cu 55% intr-un an.
Pe de alta parte, romanii sunt secerati pe capete de bolile de inima si de cancer, iar spitalele inglodate in datorii istorice nu mai fac fata cererii de medicamente, solicitand asiguratilor sa vina cu pastilele de acasa. Bolnavii nu mai accepta insa explicatii filosofice despre reforma sanitara esuata a guvernelor. Ei acuza sistemul ca-i ucide cu zile si cer statului sa le asigure tratamentul necesar.
In viziunea expertilor din domeniul medical, aceasta situatie nu este paradoxala, cum pare la prima vedere. Ei sustin ca piata medicamentelor creste uluitor, deoarece este subdezvoltata in comparatie cu pietele Europei. La aceasta crestere contribuie atat cererea mare pentru medicamente gratuite si compensate prescrise de medici, cat