Nu cutremurul in sine este cel mai periculos atunci cand are loc, ci cladirile si celelalte structuri facute de om din jurul tau.
Gandeste-te ca deciziile luate in aceste momente te pot costa viata si incearca sa nu te panichezi. Afla in continuare ce poti face pentru a te proteja in timpul unui cutremur.
Nu te lasa luat prin surprindere de un cutremur. Pregateste-ti inainte un rucsac in care sa ai o lanterna, baterii suplimentare si un sistem de transmisie radio, te sfatuieste eHow.
Cutremur in Romania: 5,5 grade pe scara Richter
Pastreaza obiectele din casa cat mai aproape de podea, pentru a evita ca in timpul cutremurului sa cada si sa te loveasca.
In timpul unui cutremur pozitioneaza-te sub o piesa rezistenta de mobilier, pentru a ramane in siguranta. Mesele rezistente sunt bune daca nu exista alte obiecte deasupra care pot sa cada.
Foloseste-ti bratele pentru a-ti proteja capul si gatul.
Stai departe de ferestre pentru a nu te rani in cazul in care acestea se sparg.
Stai in casa, esti mult mai in siguranta. Daca vei incerca sa iesi vei deveni vulnerabil in cazul in care peretii se vor surpa. De asemenea, este posibil sa iti pierzi echilibrul, sa cazi si sa te ranesti.
Evita sa folosesti aparatele care functioneaza pe gaz sau energie electrica pana nu te asiguri ca este in regula. Daca banuiesti ca exista o problema, asteapta pana va veni un specialist pentru a evalua situatia.
In cazul in care dupa cutremur vei ramane blocat intre daramaturi, nu striga dupa ajutor, pentru ca vei putea inspira praf care sa iti afecteze plamanii. Foloseste-te de o lanterna pentru a semnaliza.
Daca in timpul cutremurul esti pe strada, incearca sa te indepartezi de cladiri. Exista riscul sa cada bucati din cladiri si sa te raneasca.
Daca esti