Dobanda BNR este ridicata in comparatie cu inflatia, insa BNR trebuie sa ia in calcul si pericolul unei rabufniri a inflatiei pe sfarsitul anului, in conditiile in care ar putea sa apara si presiuni de depreciere a leului, considera analistii.
In conditiile in care inflatia estimata pentru luna iulie se situeaza in jurul pragului de 5%, dobanda reala rezultata este de peste trei puncte procentuale, putand fi considerata prea mare pentru actualele conditii de recesiune economica.
In Polonia a devenit deja real negativa, desi economia sta mult mai bine acolo, iar in Cehia este aproape de zero.
"Dobanda reala este in continuare mare, dar marja de manevra a BNR nu este nelimitata, principalul impediment in acest sens fiind presiunea asupra cursului cursului", crede Dumitru. "De aceea e imposibil de spus cu exactitate cu cat va reduce BNR dobanda pana la finalul anului, pentru ca sunt mai multi factori care trebuie luati in calcul. Noi mizam pe 8%", a precizat el.
"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, BNR calibrandu-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolidarii ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a asigurarii conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare", potrivit comunicatului bancii centrale.
BNR noteaza ca functionarea pietei monetare s-a imbunatatit, dobanzile la care bancile isi ofera imprumuturi intre ele apropiindu-se de rata de politica monetara.
De altfel, Consiliul de Administratie al BNR a mai hotarat ieri sa scurteze maturitatea operatiunilor repo - principalul instrument de politica monetara utilizat in prezent, prin care ofera credite de refinantare bancilor - de la o luna la o saptamana.
Lucian Anghel crede ca BNR trebuie sa adopte o politica prudenta, de reducere graduala a dobanzii, in conditiil