In anul 2005, dupa ce Alianta D.A. a preluat puterea, contractul dintre statul roman si compania Bechtel a fost renegociat. La momentul respectiv, fostul ministru al transporturilor Gheorghe Dobre sustinea ca, in urma renegocierii, s-au facut economii de 126 de milioane de euro. Explicatia lui Dobre: Bechtel nu mai urma sa incaseze, la inceputul fiecarui an, bani pentru anul in curs, ci doar 30 la suta din ei. Restul sumei urma sa fie incasata in functie de lucrarile executate.
Ceea ce nu s-a renegociat in anul 2005 au fost preturile la materialele de constructii pe care Bechtel le deconteaza lunar. EVZ a obtinut insa un certificat de plata al companiei Bechtel, semnat de directorul de proiect Michael Mix si de directorul general Ozger Inal. Documentul releva preturile decontate pentru luna aprilie 2009. Aceste preturi au fost negociate in anul 2004, iar de atunci nu au mai suferit modificari.
In document sunt trecute preturile cu amanuntul pentru o serie intreaga de materiale de constructii. De exemplu, pentru fiecare metru cub de “beton slab 15 N/ mm2”, Bechtel deconteaza 124,30 euro, in conditiile in care pretul mediu de piata practicat de cei mai mari producatori de beton din Romania, Lafarge si Holcim, este de aproximativ 70 de euro.
Articol integral in Evenimentul Zilei In anul 2005, dupa ce Alianta D.A. a preluat puterea, contractul dintre statul roman si compania Bechtel a fost renegociat. La momentul respectiv, fostul ministru al transporturilor Gheorghe Dobre sustinea ca, in urma renegocierii, s-au facut economii de 126 de milioane de euro. Explicatia lui Dobre: Bechtel nu mai urma sa incaseze, la inceputul fiecarui an, bani pentru anul in curs, ci doar 30 la suta din ei. Restul sumei urma sa fie incasata in functie de lucrarile executate.
Ceea ce nu s-a renegociat in anul 2005 au fost preturile la materialele