Braşoveni, atenţie la lilieci! Dacă vedeţi un astfel de mamifer în timpul zilei, ceea ce nu este normal, şi în plus acesta scoate sunete stridente, prezintă incapacitate de zbor sau la aterizare, există mari şanse ca acesta să fie infectat cu rabie. Săptămâna trecută, o persoană a fost muşcată de o astfel de zburătoare, iar testele specialiştilor de la DSV au arătat că liliacul era pozitiv la rabie. Nu uitaţi totuşi că aceste mamifere sunt protejate de lege şi cel mai bine în cazul unor întâlniri ar fi să sunaţi serviciile competente.
Săptămâna trecută, un doctor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sânpetru a fost muşcat de un deget după ce a încercat să prindă un liliac ce intrase într-unul din saloane. Greşit, spun specialiştii. În cazul în care aveţi o astfel de întâlnire, nu trebuie să atingeţi liliacul fără mănuşi protectoare, preferabil din piele cât mai groasă. Dacă acesta devine agresiv, introduceţi-l într-o cutie închisă, cu guri de aerisire, şi sunaţi cât mai repede un medic veterinar sau un specialist în lilieci. Bărbatul muşcat de liliac săptămâna trecută este în afara oricărui pericol.
De-a lungul anilor, frecvenţa rabiei transmisă de lilieci este relativ scăzută, aceste cazuri fiind destul de rare. În România există 31 de specii de lilieci şi toate sunt protejate atât de legislaţia europeană, cât şi de cea naţională. Liliacul este cel mai mare consumator de insecte. Pe timp de noapte aceştia consumă cantităţi industriale de ţânţari, fluturi sau muşte. Uciderea liliecilor sau distrugerea habitatului acestora sunt astfel strict interzise. Braşoveni, atenţie la lilieci! Dacă vedeţi un astfel de mamifer în timpul zilei, ceea ce nu este normal, şi în plus acesta scoate sunete stridente, prezintă incapacitate de zbor sau la aterizare, există mari şanse ca acesta să fie infectat cu rabie. Săptămâna trecută, o persoană a fost muşcată de o astf