În luna august, şomajul ar putea depăşi pragul critic de 11% Criza economică loveşte puternic în societăţile comerciale şi implicit în populaţie. Din ce în ce mai multe companii, mai mari sau mai mici, demarează procedurile de reducere a personalului. Cauza principală este diminuarea profitului acestor firme, care au ajuns să funcţioneze în pierdere.
Printre măsurile iminente menite să limiteze pierderile se află şi disponibilizările, al căror număr creşte de la lună la lună. Pentru perioada următoare, doar companiile mari, gen Fabrica de celuloză şi hârtie Celrom, Uzina de vagoane Meva, Fabrica de confecţii Grivas sau Şantierul naval Severnav anunţă, însumat, aproape 1.500 de disponibilizări. Acestora li se vor adăuga alţi 500-600 de salariaţi ai unor firme mai mici, care vor rămâne fără locuri de muncă.
Procentaj alarmant
Dacă în luna iunie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mehedinţi anunţa o rată a şomajului de 10,33%, în luna iulie aceasta a stagnat, iar în luna august se anunţă o creştere cuprinsă între 0,60% şi 0,80%. Astfel, procentul şomerilor din judeţ ar putea ajunge la cote alarmante, care ar depăşi pragul de 11%. Cele mai afectate par a fi fabricile, domeniul producţiei, industria textilă sau vânzările cu amănuntul.
Soluţii puţine
Pe acest fond nesănătos pentru orice economie, pe piaţa muncii cererea este îngrijorător de mare faţă de ofertă. Astfel, cei peste 13.000 de şomeri declaraţi au la dispoziţie doar 20 de posturi libere, scoase pe piaţă de AJOFM în luna precedentă.
„Sunt extrem de puţine locuri de muncă pe piaţă, nu avem unde să îi plasăm pe toţi cei înscrişi la noi, dar facem tot posibilul pentru a găsi soluţii. Una dintre ele este organizarea unor cursuri de formare profesională. Deja vin la noi cu dosare oamenii care au fost disponibilizaţi şi tin