La inceputul acestei saptamani, Ministerul de Finante a intentionat sa atraga 1,2 miliarde lei de la bancile comerciale prin scoaterea la licitatie a unui pachet de certificate de trezorerie cu discount cu un randament de 10,75%, insa randamentul nu i-a multumit pe bancheri. In final, Finantele au reusit sa atraga mai putin de 100 milioane lei.
Ministerul Finantelor nu va accepta randamente foarte mari la emisiunile de titluri de stat pe care le face deoarece acum nu se mai afla intr-o situatie atat de dificila ca urmare a faptului ca beneficiaza de prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul de la Comisia Europeana, a explicat, pentru Wall-Street, Daniel Daianu, fost ministru de finante.
“Pentru a se finanta si din alte surse, Ministerul Finantelor poate chiar sa pregateasca, in toamna, o emisiune de obligatiuni pe piata internationala, daca toate discutiile cu FMI se finalizeaza cu bine, insa aceasta emisiune trebuie pregatita foarte bine”, considera Daniel Daianu.
In plus, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei a redus, in sedinta de ieri, dobanda de politica monetara la 8,5% pe an, iar inflatia este in scadere, economistul Daniel Daniel sustine ca Ministerul Finantelor va acorda randamente din ce in ce mai mici pe viitor.
“Ministerul Finantelor ar trebui sa beneficieze de o prima de risc, deoarece el ofera institutiilor de credit titluri de stat, care sunt instrumentele in care bancile isi pot plasa banii cel mai bine in conditii de risc minim”, a adaugat Daianu.
O a doua solutie la care Finantele pot apela este un nou “Club Loan”, dupa ce in luna iulie a mai imprumutat 1 miliard euro de la 8 banci din sistem.
Bancile isi doresc sa imprumute Ministerul Finantelor, insa nu sunt dispuse accepte dobanzi reduse. Dovada acestui lucru o reprezinta faptul ca ele au supralicitat oferta Ministerului. Luni, Finantele vr