Negocierile pentru formarea majorităţii parlamentare la Chişinău se împiedică în dorinţa partidelor de a impune propriul preşedinte. Sursa: „Timpul”
Deşi aflate abia la început, discuţiile privind formarea unei viitoare majorităţi parlamentare în Republica Moldova par să fi ajuns deja în impas. Miza: modul în care se va face împărţirea funcţiilor între cele patru partide democratice. La scrutinul de miercurea trecută, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) au obţinut 53 de mandate în viitorul parlament, suficient pentru a forma un nou guvern, nu şi pentru a impune un preşedinte.
Filat îl atacă indirect pe Lupu
După runda de negocieri de luni, a treia de după alegeri, liderul PLDM, Vlad Filat, a vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, despre o pauză în discuţii. De vină ar fi „o agendă prea încărcată”. Mai departe însă, atacurile indirecte ale lui Filat la adresa partenerilor de negocieri au inclus termeni precum „şantaj” şi referiri la persoane care vor să „deţină două funcţii în stat”. „Dacă se va încerca să se ia o decizie de cineva, în mod separat, atunci nici nu are sens să discutăm”, a precizat Vlad Filat.
PreşedintelePLDM a mai spus că nu are de gând să comunice cu cei care „au ca opţiune colaborarea cu PCRM”, făcând o referire evidentă la PDM, condus de fostul comunist Marian Lupu.
Ambiţia actualului democrat Lupu de a deveni candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pare a fi, de altfel, una dintre sursele conflictului mocnit dintre partide. La rândul său, PLDM pare să revendice această funcţie, în baza rezultatului mai bun obţinut. Schema pare complicată de poziţia PL: vicepreşedintele acestui partid, Corina Fusu, declara acum două zile că formaţiunea sa ar fi de acord cu numirea