Anul trecut prin toamna se facea mare tam-tam pentru ca guvernul Tariceanu dorea sa reduca numarul de agentii guvernamentale. Premierul de atunci si ministrul Finantelor promiteau cu fete serioase debirocratizarea. Nu s-a intamplat nimic. Totul a fost ingropat in mult bla-bla si opozitie din sistem. si totul a devenit haios cand chiar in zilele cand promitea taierea lor, Tariceanu a mai infiintat o agentie: Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice. Deci schimbam pasapoartele, ne alegem cu o agentie noua. Cand le vom fi terminat de schimbat se va desfiinta respectiva agentie? Ati auzit vreodata de vreo structura de stat care sa spuna: stimat popor, onorati conducatori, noi ne-am terminat treaba pentru care ne-ati infiintat, va rugam respectuos sa ne desfiintati, am devenit inutil. Cu noua institutie infiintata de Tariceanu, aveam anul trecut 245 de agentii guvernamentale, atatea au iesit la o numaratoarea facuta de Ziarul Financiar.
Vremurile de prosperitate de pana anul trecut au fost de rau augur in acest domeniu. Respectand cu strictete o lege a lui Murphy, birocratia a crescut mai repede decat economia. In 2005, spune Banca Mondiala, 3,8% din populatia Romaniei era angajata la stat. In 2008, procentul ajunsese la 6,5. Deci, aproape s-a dublat in trei ani numarul de angajati la stat. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in sectoarele speciale – politie, magistratura, servicii secrete. Adica exact cei care platesc putin la fondul de pensii si incaseaza pensii speciale. Tot in aceste sectoare s-au inregistrat cele mai mari cresteri de salarii. Cand o sa aud un lider PNL recunoscand aceste mizerii intamplate in guvernarea lor, o sa cred promisiunile actuale despre debirocratizare.
Acum este criza. Ca vrea sau nu, Guvernul va trebui sa reduca birocratia si cheltuielile publice. Deja rezistenta din sistem e temeinica. Pe