Comisia Europeana si institutiile financiare internationale au ajuns la un acord cu Ucraina pentru reformarea sectorului gazelor din aceasta tara. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii si-au aratat disponibilitatea de a imprumuta Ucraina.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va lua in considerare acordarea unui imprumut de 300 de milioane de dolari companiei Naftogaz, pentru stocarea de gaze si reabilitarea instalatiilor de tranzit, urmand ca in 2010 sa poata fi acordat un nou imprumut de 450 de milioane.
Banca Mondiala va lua in discutie acordarea unui imprumut de 500 de milioane de dolari guvernului ucrainean, pentru sustinerea reformelor fiscale si structurale, asistenta sociala si achizitii publice.
Banca Europeana de Investitii a confirmat disponibilitatea de a oferi un imprumut de 450 de milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de tranzit al gazelor.
In Romania, ministrul Vasile Puscas a salutat acordul pe care Comisia Europeana l-a semnat cu Ucraina, prin care aceasta va incepe modernizarea retelei de depozitare, transport si distributie a gazului, ceea ce demonstreaza ca “securitatea aprovizionarii cu energie continua sa reprezinte o prioritate pentru Uniunea Europeana.”
“Faptul ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si autoritatile comunitare au convins Ucraina ca modul prin care se poate avansa in problema energetica este modernizarea propriului sistem, mai ales pentru a realiza o distributie eficienta, este un lucru pozitiv. Sper ca acest acord va fi in beneficiul consumatorilor locali, al celor europeni si, nu in ultimul rand, al romanilor”, a adaugat ministrul Vasile Puscas.
Citeste articolul integral pe EurActiv.ro. Comisia Europeana si institutiile financiare internationale