Investitorii se ingramadesc sa profite de revenirea burselor din intreaga lume, fiind impinsi de la spate de valul de optimism privind revenirea economiei mondiale.
Bursele din intreaga lume au crescut, pe fondul cifrelor incurajante din sectorul manufacturier si al castigurilor peste asteptari ale companiilor, scrie BBC News.
Indicele Standard &Poor's 500 a depasit 1.000 de puncte pentru prima data dupa noiembrie 2008, iar NASDAQ a trecut peste pragul de 2.000 de puncte, pentru prima data dupa octombrie anul trecut.
Principalii trei indici din Statele Unite s-au apreciat cu peste 1,25%, pe fondul rezultatelor pozitive din luna iulie ale sectorului manufacturier.
Europa si Asia in trend
Indicii din Europa au avut de asemenea o evolutie pozitiva la inceput de saptamana, pentru ca marti pana la jumatatea programului de tranzactionare sa posteze scaderi moderate, de sub 1%. Indicele londonez de referinta FTSE s-a depreciat cu 0,9%, dupa ce luni atinsese cel mai inalt nivel de dupa octombrie 2008, la scurt timp dupa colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers.
Indicele francez CAC 40 a pierdut 0,7%, dupa ce luni crescuse cu 1,5%, iar indicele german DAX a postat o pierdere de 0,84% dupa o urcare de 1,78% luni.
In Asia, indicele japonez Nikkei 225 a urcat cu 0,22%, in aceeasi directie evoluand si indicele chinez Shanghai Compozite, care a crescut cu 0,26%, respectiv 8,85 puncte, pana la cea mai ridicata valoare de dupa mai 2008 pe fondul unor rezultate pozitive privind activitatea sectorului manufacturier. Hang Seng, indicele de referinta din Hong Kong, a scazut nesemnificativ, cu 0,05%, respectiv 10,83 puncte.
Perspective de crestere
Pietele mondiale au raspuns pozitiv la rezultatele economice imbucuratoare anuntate de Marea Britanie, iar actiunile companiilor din sectorul financiar au cresc