Pe masa de lucru a sedintei de astazi a Guvernului ar trebui sa stea, din nou, problema restructurarilor aparatului administrativ.
Numarul angajatilor de la stat si al functionarilor publici este o necunoscuta si pentru sindicatele care ii reprezinta si nu se poate calcula, asadar, ce economii s-ar putea face la bugetul de stat prin concedierile care vor urma reorganizarilor la institutiile de stat, de care Guvernul vorbeste insistent in ultimele luni.
O prima discutie privind reorganizarea agentiilor din subordinea Guvernului (ZF a calculat ca ar fi 244) ar urma sa aiba loc astazi in sedinta saptamanala, implicit urmand sa se discute si despre concedieri.
Potrivit legii bugetului, numarul total al posturilor prevazute in schema administratiei de stat in 2009 este de 1.149.352, insa ceea ce nu este inca public este cate dintre aceste posturi sunt ocupate, afirma presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
"Nu stim cate fiinte umane ocupa aceste posturi, pentru ca cifrele privind numarul real de angajati sunt confidentiale. Ministerele nu vor pur si simplu sa le comunice", spune Costin, el sustinand ca este posibil ca multe din aceste pozitii sa fie cumulate de aceeasi persoana, de pilda cazul profesorilor care cumuleaza mai multe catedre.
La randul sau, ministrul dezvoltarii Vasile Blaga sustine ca schemele de personal ale primariilor sunt incarcate in mod suspect de fiecare primarie in parte.
Ministrul muncii Marian Sarbu si ministrul de finante Gheorghe Pogea nu au putut fi contactati ieri pentru a da detalii. Nici site-ul Ministerului Finantelor, nici cel al Ministerului Muncii nu contin date despre numarul real de angajati in sistemul public.
Schemele de personal difera de la primarie la primarie
Ministrul dezvoltarii Vasile Blaga a afirmat ieri ca reprezentantii administratiilor locale vor fi consul