CEC Bank, singura banca comerciala ramasa in proprietatea statului, a realizat in primul semestru un profit brut de 19 milioane de lei (4,5 milioane de euro), in scadere cu 40%, in lei, fata de rezultatul obtinut in prima jumatate din 2008.
Scaderea profitului brut a avut loc chiar in conditiile in care profitul operational s-a imbunatatit. Cauza au fost cheltuielile cu provizioanele, care au urcat cu aproape 51%, pana la 113 milioane de lei (26,7 milioane de euro). Profitul operational a urcat in primele sase luni cu 23%, pana la 132 de milioane de lei (31,2 milioane de euro).
"Profitul net realizat este de 19 milioane de lei", spune Radu Ghetea, presedintele bancii. CEC Bank anuntase dupa primele patru luni ale anului un profit net de 20,3 milioane de lei, ceea ce arata ca lunile mai si iunie au avut o contributie negativa.
Banca nu a prezentat detaliat date privind veniturile si cheltuielile din primul semestru.
In primele sase luni ale anului activele CEC Bank au urcat cu 4,5 miliarde de lei, sau 33%, pana la 18,1 miliarde de lei (echivalentul a 4,3 miliarde de euro).
Cresterea a fost echilibrata, atat depozitele, cat si creditele acordate clientelei inregistrand majorari.
Soldul depozitelor atrase de la clientela a urcat cu 10% in primul semestru, pana la 12,5 miliarde de lei (aproape 3 miliarde de euro).
Creditele au urcat cu 9% in acelasi interval, pana la 8,86 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro).
"Ponderea creditelor restante si indoielnice in total portofoliu de credite este la data de 30 iunie 2009 de 2,39%, iar ponderea provizioanelor in total portofoliu de credite la aceeasi data este de 4,22%, indicand o foarte buna acoperire", mai spune Ghetea.
Creditarea, orientata spre firme
Creditele acordate de la inceputul anului au mers in special catre firme, soldul acestor finantari urcand cu aproap