Firma care alimentează Serviciul de Ambulanță și spitalele bihorene cu oxigen s-a restructurat, reducând personalul, programul de lucru și implicit timpul în care le oferă acestora gazul vital.
„Firma care ne aprovizionează a redus personalul și programul de lucru. Acum lucrează doar de luni până vineri, între orele 7.00-15.00. Ca să nu avem surprize neplăcute, ne vom face o rezervă de oxigen”, spune Daniela Petrișor, manager interimar al Serviciului de Ambulanță Bihor. Medicul nici nu vrea să se gândească ce s-ar întâmpla dacă Ambulanța ar rămâne fără oxigen. „Avem nevoie de oxigen pentru majoritatea pacienților pe durata transportului până la spital. În cazurile grave, fără oxigen, viața pacientului ar fi în pericol”, explică ea. Serviciul de Ambulanță Bihor a început deja să își facă rezervele de oxigen pentru a evita asemenea situații dramatice.
Într-o situație mai tragică este Spitalul Clinic Județean Bihor care tratează pacienți din întregul județ, iar la începutul săptămânii s-a confruntat cu o criză de oxigen. „Am primit aseară 4.000 de metri cub de oxigen. Acoperă cam zece zile”, spune Florin Bodog, managerul Spitalului clinic Județean.
Cauzele crizei
Spitalul Clinic Județean are datorii de peste 300.000 de lei către firma furnizoare de oxigen așa că înțelege măsurile luate de firmă pentru eficientizare. „Am moștenit niște datorii istorice imense pentru că la noi nu a mai crescut tariful pe caz din 2007”, explică el. Spitalul Clinic Județean are același tarif pe caz ca Spitalul Orășenesc Beiuș, de 1.300 de lei, deși rezolvă majoritatea cazurilor foarte dificile din județ. „Spitalul orășenesc Deva, care nu are statut de spital clinic, are un tarif pe caz de 1.550 de lei”, spune managerul.
Soluții de criză
Pentru a rezolva problema datoriilor spitalului, Florian Bodog a cerut Consiliului Județea