Schimbări majore se anunţă în educaţie: bacalaureat fără sport, la doar trei materii, admitere la liceu în funcţie de media din anii de gimnaziu şi de nota obţinută la testul „european“, verificarea aptitudinilor de calculator, dar şi o ţinută corespunzătoare la şcoală.
Noul Cod al Educaţiei aduce schimbări semnificative în învăţământul preuniversitar românesc. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj îmbrăţişează noile schimbări aflate în acest moment la stadiul de propuneri şi aşteaptă forma finală a actului legislativ.
Grupa pregătitoare, obligatorie de la toamnă
Directorul de şcoală ar putea fi numit de Consiliul de Administraţie, care este format în proporţie de 50% din cadre didactice şi 50% din reprezentanţi ai consiliului local şi părinţi, conform proiectului de Cod al Educaţiei, care se discută zilele acestea cu sindicatele din învăţământ. În astfel de condiţii, primarul va avea un rol hotărâtor în numirea reprezentanţilor unităţilor şcolare, fie ele din mediul urban sau rural. O modificare extrem de importantă propusă este aceea ca învăţământul obligatoriu să aibă 11 clase, inclusiv grupa pregătitoare pentru şcoală, iar ministerul vrea să generalizeze învăţământul de 13 clase. Elevii care împlinesc şase ani în anul în care încep şcoala vor fi înscrişi în clasa I.
Adio, teză cu subiect unic
În ceea ce priveşte admiterea la liceu, noul Cod al Educaţiei prevede că media generală obţinută pe parcursul claselor V-VIII va avea o pondere de 50% din media finală, diferenţa de 50% fiind reprezentată de nota la un test structurat după un model european, care va înlocui tezele cu subiect unic. Testul, susţinut în scris, în semestrul al doilea din clasa a VIII-a, va evalua competenţele-cheie ale elevilor, prin întrebări din mai multe domenii. Şcolarii vor fi testaţi şi la finalizarea ciclului pr