Fundamentele economice externe, respectiv deficitul de cont curent şi datoria externă pe termen scurt, au înregistrat o îmbunătăţire evidentă, ceea ce a dus la stabilitatea cursului de schimb, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. „Există o îmbunătăţire evidentă a fundamentelor economice care au determinat reducerea ratingului României şi presiunile asupra cursului. Unii, săracii, aşteaptă de şase luni să se facă cursul 4,7 lei/euro”, a s
Fundamentele economice externe, respectiv deficitul de cont curent şi datoria externă pe termen scurt, au înregistrat o îmbunătăţire evidentă, ceea ce a dus la stabilitatea cursului de schimb, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
„Există o îmbunătăţire evidentă a fundamentelor economice care au determinat reducerea ratingului României şi presiunile asupra cursului. Unii, săracii, aşteaptă de şase luni să se facă cursul 4,7 lei/euro”, a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
El a mai arătat că există o acoperire a deficitului de cont curent de peste 100% din investiţii străine, ceea ce duce la crearea unui surplus pe piaţa valutară.
Principalul exces al României a fost deficitul de cont curent
„Suntem prudenţi, pentru că trăim într-o lume în care fluxurile de capital, operaţiunile de hedging, pot să domine piaţa la un anumit moment”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a explicat că îmbunătăţirea fundamentelor externe a dus la stabilitatea cursului de schimb.
El a mai precizat că principalul exces al României a fost deficitul de cont curent, care probabil se va reduce în acest an.
„Descurajăm deprecierea cursului”
Ajustarea economiei a avut loc mult mai rapid decât s-a anticipat, iar Banca Naţională a României (BNR) acţionează în sensul opririi acestui proces prin descur