Decizia BNR de a scurta maturitatea operatiunilor repo - prin care ofera bancilor credite de refinantare- de la o luna la o saptamana le va permite dealerilor sa isi planifice mai usor si cu mai multa exactitate necesarul de lichiditati, ceea ce ar trebui sa permita si evitarea unor episoade de volatilitate ridicata a dobanzilor.
"Scurtarea duratei inseamna o flexibilitate mai buna a operatiunilor de politica monetara si va asigura mai multa stabilitate pentru ratele de dobanda", comenteaza Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.
Practic, in conditiile in care dealerii nu vor mai fi nevoiti sa isi planifice necesarul de lichiditati pe o perioada relativ extinsa, probabilitatea aparitiei unor evolutii neasteptate este mai mica. Aceasta va insemna si o probabilitate mai mica de aparitie a unor miscari ample ale dobanzilor pe piata.
In prezent, operatiunile repo sunt principalul instrument prin care BNR isi implementeaza politica monetara, bancile fiind nevoite sa recurga periodic la imprumuturi pentru a-si refinanta portofoliile de titluri de stat. Pozitia BNR de creditor net fata de bancile comerciale este mult mai confortabila, permitandu-i sa actioneze cu mai multa eficacitate asupra nivelului dobanzilor de pe piata.
Din primavara BNR a devenit foarte activa pe piata monetara, organizand periodic operatiuni de refinantare, dar si licitatii pentru atragerea excesului de lei, cand astfel de situatii au aparut.
Apropierea dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele de rata de politica monetara ramane unul dintre obiectivele BNR, fiind o premisa pentru scaderea dobanzilor utilizate in relatia cu clientela.
"Functionarea pietei monetare a inregistrat evolutii pozitive, ratele dobanzilor interbancare stabilizandu-se in apropierea nivelului ratei dobanzii de politica monetara, in timp ce ratele medii ale dobanzilor la