Aproape 200 de angajaţi din învăţământul dâmboviţean vor fi daţi afară. Cadrele didactice titulare nu vor fi atinse de disponibilizări. Cei mai afectaţi vor fi suplinitorii şi profesorii pensionari. Reducerile de personal cuprind şi sistemul de învăţământ. Aproape 200 de persoane din Dâmboviţa, din cele 8.000 câte figurează pe statele de plată, vor trebui să-şi caute alte slujbe.
Solicitarea Ministerului Educaţiei de reducere a personalului a fost transmisă de Inspectoratul Şcolar directorilor unităţilor de învăţământ spre a-şi evalua singuri efectivele de elevi şi posturile în plus, până la sfârşitul acestei luni.
Titularii pot sta liniştiţi
Măsura nu-i va afecta însă pe profesorii titulari, pe suplinitorii calificaţi şi personalul TESA.
“Am lăsat la latitudinea unităţilor şcolare să identifice situaţiile unde s-a mers pe o normare excesivă. Cu siguranţă, nu vor fi afectaţi titularii, suplinitorii calificaţi şi personalul TESA. Între 180 şi 200 de persoane vor părăsi sistemul”, a declarat Aurora Solomon, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că acolo unde sunt clase cu puţini elevi să fie comasate, iar unde sunt posturi în plus să fie reduse.
„Au fost, de exemplu, angajaţi fochişti şi nu era nevoie de ei”, a precizat Aurora Solomon. Un astfel de caz este cel al Şcolii cu clase I-VIII din Moroieni.
“Nu ni s-a impus nimic. Dar aveam o jumătate de normă de fochist care oricum nu era ocupată şi am renunţat la ea. În rest, nu avem efective mici şi nu am avut ce reduce”, a spus Diana Chiţescu, directorul şcolii.
La Şcoala Sălcuţa a fost redusă o clasă pentru că erau puţini elevi, aceasta fiind comasată cu o alta. Astfel, s-a redus numărul de ore al profesorilor, nefiind disponibilizată nicio persoană.