Premierul Emil Boc a anunţat aseară că vor fi desfiinţare 9.200 de posturi din aparatul de stat. Reducerile de personal se fac în urma restructurării a 226 de agenţii. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului, desfăşurată cu delegaţia FMI la uşă, şi la câteva zile după ce preşedintele Traian Băsescu a recomandat reducerea numărului de bugetari cu 20%, ceea ce ar fi dus la 300.000 de şomeri.
După ce luni, în reuniunea Coaliţei, liderii PSD şi PD-L nu au reuşit să se pună de acord în privinţa reducerilor de personal, şedinţa de ieri a Executivului a adus brusc o decizie legată de restructurarea agenţiilor guvernamentale: din 227 de agenţii vor rămâne doar 107, însemnând punerea pe liber a 9.200 de funcţionari. Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, că 33 din cele 107 agenţii sunt obligatorii pentru menţinerea relaţiei cu Uniunea Europeană. Premierul a calculat că restructurarea va aduce o economie de 50 de milioane de euro la bugetul de stat.
În plus, Guvernul a decis ca veniturile proprii ale agenţiilor guvernamentale, precum AVAS sau Inspectoratul de Stat în Construcţii, să fie vărsate la bugetul de stat. Asta înseamnă, potrivit lui Boc, că din aceşti bani vor fi plătite alte salarii din sistemul public, făcându-se o economie de aproximativ 100 de milioane de euro.
Şi alte 60 de societăţi comerciale aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Ministerului Transporturilor se află în fază de "evaluare, lichidare", după cum s-a exprimat Emil Boc. Până săptămâna viitoare, miniştrii trebuie să prezinte "standardele de cost" pentru restructurarea aparatului de stat. "Astăzi, am stabilit ca standardele de cost să fie principalul criteriu pe baza cărora vom face restructurarea aparatului de stat. Au termen o lună de zile ministerele pentru a prezenta Guvernului viziunea lor cu privire la standardele de