Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu este propunerea României la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină", la ediţia a 82-a a Premiilor Oscar, informează Mediafax, citând reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Una dintre delicatesele cinematografiei est-europene, aşa cum a fost denumit de The Guardian, filmul a fost una dintre revelaţiile Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul căruia a obţinut Premiul juriului la secţiunea „Une Certain Regard” şi premiul FIPRESCI.
"Poliţist, adjectiv" a avut premiera românească la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, desfăşurat în perioada 29 mai-7 iunie, unde a câştigat marele trofeu, şi a rulat în cinematografe începând cu data de 3 iulie.
Filmul este cel de-al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după „A fost sau n-a fost?”, care a obţinut, în 2006, Premiul Camera d’Or.
Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, iar în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu.
Academia Americană primeşte propunerile din partea a 96 de ţări, până la data de 1 octombrie, din care selectează 5 nominalizări pentru această categorie, care vor fi anunţate pe 2 februarie. Cea de-a 82-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010, la Kodak Theatre din Los Angeles.
Algoritmul de alegere a câştigătorului este diferit pentru categoria "Cel mai bun film străin", pentru care este desemnat un juriu special. La celelalte categorii, Oscarul este acordat în urma votului celor 5.000 de membri ai Academiei.
Din 1966 până anul trecut, România a trimis peste Ocean 23 de propuneri pentru această categorie, potrivit Arhivei Academiei Americane de Film, singura care deţine lista tuturor p