Sute de pensiuni, majoritatea nou-construite, sunt acum de vânzare. Agroturismul se vinde la reduceri din cauza crizei. Sute de pensiuni din toată ţara au fost scoase la vânzare pentru că proprietarii nu-şi mai pot plăti datoriile. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Ei spun că, în această vară, gradul de ocupare a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Primul efect a fost asupra numărului de angajaţi, care a fost cel puţin înjumătăţit. Maria Tricu şi-a finalizat pensiunea de opt camere, în Azuga, în toamna trecută, şi în iarnă a primit primii turişti.
„Am stat cu inima cât un purice. Când am văzut că nu vine nimeni, ne-am invitat rudele şi prietenii. Cu timpul, au mai venit şi alţii, dar n-am avut ocupare 100%. Abia ne-am acoperit cheltuielile curente. Acum nici asta nu se mai poate”, spune Maria Tricu. Ea a afişat deja un preţ de vânzare de 450.000 de euro, dar e dispusă să mai negocieze. „Prefer să vând decât să am coşmaruri că nu-mi pot plăti ratele la bancă”, spune femeia.
I-a venit ideea unei astfel de afaceri în 2007, când părinţii ei, care au o casă în zonă, tot primeau în gazdă mulţi turişti. Cererea era foarte mare, mai ales iarna, astfel că investiţia părea ferită de riscuri. Şi-a părăsit locul de muncă, de contabil, de la Bucureşti şi s-a mutat în Azuga înainte ca imobilul să fie finalizat, pentru că a vrut să facă totul ca la carte: şi-a cumpărat două vaci şi mai multe păsări ca să le ofere turiştilor o masă cu produse naturale, „ca la mama acasă”.
N-au bani să termine imobilele
În această situaţie sunt mulţi proprietari de pensiuni, mai ales cei care abia şi-au început afacerea. „Au fost făcute cu credite şi nu mai pot fi plătite”, explică Dorin Beu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) din Sibiu. Potrivit acestuia, în zona sa, gradu