Primul ministru a declarat azi că încasările din impozitul forfetar a adus mai mulţi bani la buget decât se estima. Aşadar, guvernul ar putea decide să îl menţină. Sursa: EVZ
Emil Boc a afirmat că impozitul forfetar ar putea fi folosit ca armă împotriva evazioniştilor, începând cu 2010. O bună parte din firmele fantomă care “existau pe piaţă numai pentru a face tot felul de afaceri dubioase” au fost eliminate prin introducerea impozitului minim.
ANAF va trebui să facă o analiză privind evaziunea fiscală şi să propună soluţii pentru combaterea fenomenului. Membrii cabinetului vor discuta propunerile ANAF înainte de şedinţa de Guvern de miercuri.
Boc este contrazis chiar de colegul său de cabinet, ministrul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri. Constantin Niţă a declarat că, pe lângă sporirea încasărilor la buget, impozitul forfetar i-a făcut pe mulţi întreprinzători să închidă afacerea. Astfel, numărul şomerilor a crescut, ceea ce a condus la majorarea cheltuielilor cu şomajul.
Niţă susţine eliminarea măsurii prin care, de la 1 mai, firmele sunt obligate să plătească un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
CITIŢI ŞI:
Oamenii de afaceri: cel mai rău moment al crizei abia urmează
Impozitul minim radiază firmele din registre
Impozitul lui Pogea are duşmani mari din PDL