Un disc de ceramică de pe timpul lui Ștefan cel Mare, o halebardă din secolul XV și un pui de căprioară din anul 1960. Acestea sunt cele trei piese expuse pentru prima dată în sălile Muzeului Regiunii Porțile de Fier. Începând de astăzi și până la sfârșitul lunii august, vizitatorii sunt atrași la Muzeul Regiunii Porțile de Fier cu o miniexpoziție din care fac parte trei obiecte ce până astăzi au făcut parte din inventarul depozitului instituției. Prin această idee a conducerii muzeului, se dorește ca toate cele peste 65.000 de piese ce se află la ora actuală în depozit, să fie expuse vizitatorilor.
Disc de ceramică din timpul lui Ștefan cel Mare
Secția de etnografie a muzeului, a expus pentru această lună un disc de ceramică smălţuită, provenind din vremea lui Ştefan cel Mare (1433 – 1504. Muzeograful din cadrul acestei secții, Varvara Măneanu, susține că piesa era utilizată la decorarea pereţilor exteriori ai lăcaşelor de cult ortodox, reprezentând stema Moldovei încadrată de doi tenanți, sau mai bine zis două personaje legendare.
„ Această piesă este expusă pentru prima oară publicului şi a intrat în patrimoniul muzeului, preluată fiind de la fostul muzeu severinean ce a funcţionat în Severinul interbelic, C.I.Istrati, desfiinţat la 1900. Faţa acestui disc este lucrată în tipar de lemn sau piatră, dar pe care se afla aşezat şi ornamentul ”, a mai declarat Varvara Măneanu.
Piesă în cinstea Zilei Mondiale a Grădinilor Zoologice
În cadrul secţiei Ştiinţele Naturii, Florina Diaconu, a hotărât să expună pentru prima dată un pui de căprioară, în cinstea Zilei Mondiale a Grădinilor Zoologice, eveniment ce va fi sărbătorit pe data de 9 august. „Această piesă a fost realizată în anul 1960, iar de atunci nu a fost expusă niciodată. Cu această ocazie vrem să conştiezăm opinia publică de rolul pe care î