Desi reprezentantii companiei afirma ca bautura carbogazoasa are intotdeauna acelasi gust, indiferent de ambalaj, cercetatorii explica cum materialul din care este produs recipientul poate altera gustul obisnuit al bauturii.
"Desi companiile producatoare si imbuteliatorii incearca sa previna orice fel de interactiuni, acestea pot totusi sa apara", spune Sara Risch, specialist in chimie alimentara si membru al Institutului Tehnologilor Alimentari din Statele Unite, citata de Pop Sci.
De exemplu, polimerii din compozitia cutiilor de aluminiu pot absorbi mici cantitati de aromatizanti solubili folositi pentru producerea bauturii, in timp ce acetaldehidele din sticlele de plastic pot fi eliberate treptat in bautura.
Contactele de genul acesta sunt reglementate de autoritati, insa chiar si canitatile permise de legislatia in domeniu pot schimba gustul bauturii.
Potrivit cercetatorilor, ambalajul care pastreaza cel mai bine gustul original al bauturii este recipientul din sticla, insa nici acesta nu este 100% sigur.
Desi Coca-Cola respecta cu strictete reteta si impune standarde foarte clare in toate centrele de imbuteliere, compania recunoaste ca expunerea la razele soarelui si timpul petrecut de sticla pe raft ar putea sa afecteze gustul bauturii.
Desi reprezentantii companiei afirma ca bautura carbogazoasa are intotdeauna acelasi gust, indiferent de ambalaj, cercetatorii explica cum materialul din care este produs recipientul poate altera gustul obisnuit al bauturii.
"Desi companiile producatoare si imbuteliatorii incearca sa previna orice fel de interactiuni, acestea pot totusi sa apara", spune Sara Risch, specialist in chimie alimentara si membru al Institutului Tehnologilor Alimentari din Statele Unite, citata de Pop Sci.
De exemplu, polimerii din compozitia cutiilor