BCR, cea mai mare banca locala, a lansat un plan de finantare prin care urmeaza sa imprumute pana la 3 miliarde de euro prin vanzare de obligatiuni cu diferite maturitati pe termen mediu, de la investitorii romani sau straini. Banca nu a precizat orizontul de timp in care ar urma sa fie imprumutata aceasta suma.
"Programul reprezinta un instrument de diversificare a surselor de finantare, ce permite BCR atragerea de resurse pe baza unei documentatii simplificate, standardizate, acceptata de investitori", spune Florian Dangl, director executiv al Directiei Administrarea Bilantului. Miscarea BCR vine intr-un moment in care si statul cauta sa atraga finantari de pe pietele de capital, cele doua entitati urmand sa se concureze prin sumele mari pe care vor sa le imprumute, mai ales ca BCR tinteste in principal piata locala.
Programul de imprumuturi prin obligatiuni cu scadente diferite fusese aprobat de AGA BCR inca de anul trecut. Si BRD, a doua mare banca din sistem, are aprobarea actionarilor de a vinde obligatiuni in valoare de pana la 600 de milioane de euro, insa pana acum conditiile dificile de pe pietele de capital au descurajat astfel de operatiuni.
BCR va putea vinde in cadrul programului obligatiuni de diferite tipuri, in lei sau in euro.
Programul de emisiune a fost aprobat de autoritatea pietei de capital din Luxemburg si notificat catre CNVM in baza pasaportului financiar european, astfel ca titlurile vor putea fi listate ulterior atat pe pietele internationale, cat si la Bucuresti. Aranjorul programului a fost Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.
BCR, cea mai mare banca locala, a lansat un plan de finantare prin care urmeaza sa imprumute pana la 3 miliarde de euro prin vanzare de obligatiuni cu diferite maturitati pe termen mediu, de la investitorii romani sau straini. Banca nu a precizat orizontul de timp in care ar urma s