Pentru bucătarul Huang Yiyi, ţara asta înseamnă curăţenie, linişte şi toleranţă.Ca şi prietenii lui, Yiyi nu a ales România pentru bani. Ci pentru că e un loc unde se simte bine. La 26 de ani, Huang Yiyi, bucătar-şef al restaurantului Oraşul interzis, găteşte pentru o grămadă de VIP-uri. Pe terasa locantei chinezeşti din strada Silvestru, în inima Bucureştiului, iau masa deseori politicieni precum Mircea Geoană sau Viorel Hrebenciuc (PSD), dar şi vedete din showbizul autohton - e cazul creatorului de modă Cătălin Botezatu.
Chinezul Huang Yiyi lucrează cot la cot cu alţi patru conaţionali în bucătăria restaurantului, deşi e şi partener în afacere.A venit la Bucureşti acum patru ani şi nu s-ar mai da dus de aici. „Îmi place tot la ţara asta şi vreau să rămân definitiv aici“, ne spune el într-o limbă română pe care nu o vorbeşte cu uşurinţă, dar cu care face progrese în fiecare zi.
Înţelege bine ce spun cei din jur, iar „lecţiile“ de limbă le ia de la nepotul său de şase ani, care merge la o grădiniţă din Bucureşti. „El vorbeşte româna mai bine decât chineza şi repetăm chiar şi la supermarket. Îl întreb «cum se spune la asta» şi aşa învăţ“, explică Huang Yiyi.
La început a fost Dragonul roşu
Chiar dacă se poate spune că a reuşit la 16 ore de zbor de locul natal, Huang Yiyi nu-şi permite o casă în Bucureşti: „Stau cu chirie şi nu e o problemă. Aici, casele sunt mult mai scumpe. Cam cu 10-20 de euro pe metru pătrat mai sus decât în China. Şi asta nu în centrul oraşului“.
Pentru Huang Yiyi, adaptarea la România a fost destul de uşoară. Când s-a mutat aici, sora lui deschisese deja de patru ani drumul familiei spre o nouă viaţă. La început, „chef-ul“ de la Oraşul interzis a lucrat în complexul Dragonul roşu şi s-a ocupat de comerţ. Ştia însă că poate face mai mult.
„În China am făcut şcoal