Un sejur de cel puţin o săptămână într-o staţiune montană şi de la malul mării ne ajută să reducem stresul şi reacţiile alergice, spun specialiştii.Aerul de la munte şi de la mare conţine mici particule de săruri care, odată inhalate, acţionează similar medicamentelor, dar sunt lipsite de efecte adverse. Pe lângă soare, valuri, nisip şi nămoluri, staţiunile balneoclimaterice de la noi din ţară mai au un atu: calitatea superioară a aerului. Mai precis, aerul de la mare şi cel de la munte este mai puţin poluat, o săptămână în acest mediu ajutând la detoxifierea plămânilor intoxicaţi cu aerul din oraşele aglomerate.
Însă unul dintre motivele principale pentru care medicii balneoterapeuţi recomandă curele în staţiunile marine şi montane de la noi din ţară îl reprezintă aerosolii. „Aceştia reprezintă o metodă adjuvantă de tratament al alergiilor şi al astmului bronşic”, spune medicul specialist alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia” din Bucureşti.
Săruri marine pentru astmatici
Aerosolii de la mare sunt alcătuiţi din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau pe coastă, care sunt antrenate apoi de briză. Aceste microparticule conţin în special magneziu, cloruri de sodiu, iod, bromuri şi substanţe alcaline.
Fiind încărcaţi cu sarcină electrică negativă (ioni negativi), aerosolii marini ajung din căile respiratorii aeriene direct la nivelul bronhiilor şi plămânilor, unde îşi exercită acţiunile terapeutice.
Astfel, aerosolii de la mare sunt recomandaţi în special persoanelor care suferă de alergii, având proprietatea de a reduce sensibilitatea alergică. Şi cei care au astm bronşic, în special copiii, se pot trata cu aer marin, deoarece aerosolii desfundă bronhiile şi reduc inflamaţia de la nivelul aparatului respirator.
Pentru a benefi