Retragerile de numerar si tranzactiile cu carduri la comercianti au revenit pe crestere in trimestrul doi, valoarea cumulata a acestor operatiuni depasind 25 de miliarde de lei (circa 5,9 mld. euro), potrivit datelor BNR.
Retragerile de numerar continua sa domine operatiunile cu carduri, inregistrand o crestere de circa 7,5% fata de perioada ianuarie-martie, pana la 21,5 miliarde de lei (5,1 mld. euro). Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, retragerile de numerar de la bancomate au crescut cu circa zece procente. Numarul total al cardurilor active a trecut de 11,3 milioane.
Analistii explica cresterea tranzactiilor cu carduri nu atat prin majorarea sumelor aflate la dispozitia consumatorilor, cat mai ales prin explozia de anul trecut a emiterilor de carduri. "Cresterea atat a tranzactiilor la comercianti, cat si a retragerilor de la bancomat este un efect al faptului ca anul trecut au fost emise foarte multe carduri", spune analistul financiar Dragos Cabat. "Pur si simplu, oamenii au inceput sa foloseasca aceste carduri, dar asta nu inseamna ca au mai multi bani de cheltuit", apreciaza el.
Explicatia data de Cabat survine in conditiile in care economia continua sa se contracte puternic, iar cresterile de salarii sunt mult mai putin generoase decat in anii precedenti. Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,2% in primele trei luni din 2009, iar declinul estimat pentru trimestrul doi este de circa sapte procente.
Numarul de carduri emise de bancile locale a ajuns in iunie la peste 24 de milioane, fata de 23,5 milioane la sfarsitul primului trimestru. In acelasi timp, ponderea cardurilor active in totalul cardurilor emise a urcat cu aproape un punct procentual, pana la 47,2%.
In perioada aprilie-iunie s-a inregistrat un numar de 14,7 milioane de plati la comercianti cu carduri de debit si putin peste patru milioane de astfel de tr